top of page

Contact maken met je kindje


Contact maken met je kindje,

Hoe pril de zwangerschap ook is er is altijd ruimte om contact te maken. Er groeit immers een klein wondertje in jouw buik. En dat kindje is zich van meer bewust dan wij denken. Het gevoel van het kindje wordt al vrij snel ontwikkeld. Mama worden begint immers niet op de dag dat je kindje geboren wordt. Ook het moedergevoel kan al een langere tijd aanwezig zijn. Jij mag een groeiproces aangaan naar het moederschap. Neem jouw kleintje daar in mee!

Contact maken met het kindje is niet voor iedereen vanzelfsprekend en voor sommige misschien ook spannend. Hoe doe je dat nou en hoe geef je ruimte aan dat contact?


Vertrouw op jezelf en wordt bewust van je lichaam. Het kan soms moeilijk zijn om al vanaf het prille begin contact te maken. Maar hij of zij is daar echt. In jouw buik, dicht bij mama. Ongeacht dat het daar nog lekker warm zit is het kindje toch echt al een lid van het gezin. Als moeder voel en weet je zoveel als je echt naar jezelf durft te luisteren. Laat de gedachtes die bij je opkomen los en geef je kindje ruimte om ook contact met jou te maken. Sta er voor open en oordeel niet. Wie weet heeft jouw kindje iets moois te vertellen.


Speel met je buik! Jullie kindje ligt heel dicht tegen jouw buik aan. Je kunt hem misschien al voelen of hij/zij reageert op jouw aanrakingen. Probeer daar mee te spelen. Wieg je buik, dans of til langzaam een kant op. Kijkend of jouw kindje daar op reageert.


Vind samen een fijne manier van communiceren. Misschien vind jij het prettig om tegen je buik en je kindje te praten, Met je buik te spelen, of gedachten te delen. Maar misschien ervaar jij wel hele andere dingen. Droom je veel of komen er plots gedachten in je op. Ervaar dat wat op je pad komt. Heb vrede met dat wat bij je past. Het is jullie manier van communiceren en dat is oké. Gun jezelf dat mooie proces dat aangereikt wordt.


Elke dag is een nieuwe dag

Jouw kindje leeft in jouw buik en is zich grotendeels bewust van de gevoelens die er bij jou gaande zijn. Streef niet altijd naar positiviteit maar laat dat wat zich in jouw afspeelt er zijn. Observeer het en kijk er oordeel loos naar. Niet iedere dag kan de beste dag zijn en ook mindere gevoelens helpen je meer bewust te worden. Communiceer met je kindje wat er gaande is en hoe jij je voelt. Zo neem jij jouw kindje mee bij het groeiproces.


ZING! Een zachte warme stem van mama die je in slaapt zingt. Wat ontzettend fijn. Halverwege de zwangerschap zijn de oortjes volledig ontwikkeld. Vind jij het lastig om te praten tegen je kindje? Zing dan een fijn liedje of gebruik een muziekdoosje om een liedje voor jouw kindje te draaien. Baby’s houden van herhaling en vinden dat ook fijn. Als je in de zwangerschap een bepaald nummer regelmatig draait kan het zijn dat de baby het na de geboorte herkend. De baby associeert het geluid met de veiligheid uit de baarmoeder.


bereid je kindje voor. Over en aantal weken of maanden zal jouw kindje echt geboren worden. Dat is niet niks en al dat wat gedempt werd door jouw buik zal nu ineens veel harder binnen komen. Bereid het kindje voor op wat hem/haar te wachten staat. Vertel over wie er in jouw omgeving zijn, hoe het kamertje er uit ziet of misschien vind jij het prettig om al kletsend het hele huis door te wandelen met je zwangere buik.


Papa ben jij daar ook? Ook de papa (of nog een mama, alles kan en mag natuurlijk) is onderdeel van het proces. Jij draagt het kindje en bent al de tijd met dit kindje samen. Voor de papa is dit anders. Maar ook de papa kan zich voor bereiden. Masseer de buik van je partner, speel zachtjes met de buik, praat of zing er zachtjes tegen. Het kindje zal ook de stem van de vader herkennen. Het diepe stemgeluid kan het kindje veiligheid en rust bieden.

Nog meer kindjes in huis? Laat hun ook kennis maken met het kindje dat komen gaat. Geef ze de ruimte om te ontdekken wat er allemaal gaande is en bereid ook hun voor op de komst van het nieuwe gezinslid.


Gun jezelf, je partner en je kindjes een mooi proces van contact met het ongeboren baby’tje. Het zal jullie en de baby voorbereiden op zijn komst hier. Zoek een manier die bij jullie past en ben zacht en lief voor jezelf. Dan komt dit ook bij je kindje terecht. En zeg nou zelf een beetje extra liefde kan toch nooit kwaad?

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page