top of page

Postpartum sluitingsritueel


Het was prachtig, het was magisch. Een moment van verzachting en stilstaan bij dat was geweest, hoe het was, hoe het voelde en wat het bracht. Een moment van afsluiting. Zo net voor mijn 30ste verjaardag. ik voelde het aan alles. Dit maal, nu we ons laatste kindje hebben ontvangen zou ik graag een sluitingsritueel ontvangen. Niet meer de barende en dragende vrouw. Maar de vrouw die weer langzaam in haar eigen lijf kan zakken. We besloten dat ik niet de alleen dit ritueel zou ontvangen maar dat Teun hier in mee zou gaan. De zwangerschappen waren zwaar, kende veel en lange diepe dalen en zwarte gedachten, Teun was daar om me op te vangen, het huishouden te runnen en een deel van het bedrijf over te nemen. Ongeacht dat ik de gene was die de kindjes droeg en baarde werden er veel extra taken naar Teun geschoven en dat verdiende het om samen af te sluiten.


We starten met een voetenbad wikkelde ons in een deken en spraken uit hoe deze reis voor ons was. Dat gaf tranen. De diepte is nog voelbaar en het onder ogen komen duurde lang voordat dat ging zonder flinke knoop in mijn maag. We luisterde naar elkaar en ontvingen daarna een heerlijke massage om weer in verbinding te komen met ons eigen lijf. Te belichamen van top tot teen. Vanuit deze massage ontving in de helende kracht van de yonisteam terwijl Teun een lied voor me speelde wat hij maakte in de diepte van de zwangerschap. De tranen lieten de spanning van mijn lichaam los. Het besef dat ik zo volledig afgezakt was in de donkerte en op de bodem van de put zat te wachten op een straaltje licht.


Als afsluiting van dit prachtige ritueel ontvingen we de wedergeboorte van de rebozo doeken. Ons lijf werd ingewikkeld en later bevrijd uit de doeken. Ik voelde het stromen, het was zo aanwezig. Daar ben ik weer! ik voel mezelf weer. Terug op aarde, terug in mijn lijf!


Zo dankbaar voor deze afronding van de jaren van zwanger zijn en baren. Zo dankbaar voor de vooruit kijkende blik met 4 prachtige kleine zwaantjes die mijn hart doen ontploffen. want oh men wat ik ben verliefd op alle 5 💕


Met dank aan deze prachtige vrouwen die me ondersteunde in deze reis.

Marie jose van megen - vrouw van de roos https://vrouwvanderoos.nl/

Denise van de waterlaat - Sacred care https://www.sacredcare.nl/


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page